Befektetés a fürdőszobába

Nagy szerencse ért a tavasszal. Az egyik ritkán látott, idős rokonom felhívott Svédországból, és közölte velem, hogy a Budapesten lévő lakását nekem szeretné ajándékozni. Elmondása szerint, nem jár haza, nincs ideje foglalkozni az ingatlannal, nincs más, akire hagyhatná, így inkább nekem adja, mivel jól tudja, hogy én ott élek, és nem vagyok a legfényesebb anyagi helyzetben. Ez azért egy kicsit erős kijelentés volt, hiszen van autóm, valamint egy lakásom is, ami már önmagában valami, szóval nem mondhatom magam földönfutónak. Nem esett jól ez a megjegyzés, de persze nem kezdtem el vitatkozni az öreggel, inkább elfogadtam a nagylelkű ajándékot.

A minap írtam róla, hogy milyen okos dolog aranyba fektetni. Ennek ellenére meg sem fordult a fejemben, hogy eladjam a lakást, és aranyba fektessem be a pénzt. Sokkal inkább észszerűnek gondolom azt, hogy kiadjam a lakást, így egy biztos plusz havi jövedelemmel rendelkezek majd, amiből akár meg is tudnék élni. Budapesten jelentős értéknek számít egy lakás, hiszen eszeveszetten magasak az ingatlanárak.

A hivatalos papírok elintézése után néztem csak meg a lakást. Frekventált helyen, a VI. kerületben található, kifejezetten kellemes környéken. Nagyon megörültem, amikor megláttam a tömbházat, hiszen bár természetesen régi típusú épületről van szó, nagyon jó állapotban van. A lakás belseje azonban nem volt ennyire kecsegtető, főként a fürdőszoba. Megsárgult, undorító kagyló és fürdőkád, rozsdás csaptelepek, töredezett, kopott csempe, széteső bútorzat díszelgett a fürdőszobában, a falról pedig inkább nem is ejtek szót.

Jól tudom, hogy nagyon könnyű a fővárosban kiadni a lakásokat, azonban csak a jó állapotban lévőket. Továbbá nyilvánvalóan érdemes befektetni a lakás felújításába, hogy aztán sokkal magasabb árat lehessen kérni az albérlőtől. Így az első gondolatom az volt, hogy fel kell újítanom a fürdőszobát.

Hazamentem a lakásnézőből és az első dolgom az volt, hogy a neten utánanéztem az áraknak. Szeretek a lakberendezéssel foglalkozni, így rövid idő után egy olyan honlapon kötöttem ki, ahol a fürdőszoba ötletek képekkel vannak bemutatva.

A lakásfelújításokban nem vagyok szaki, emiatt bár néhány ötlet tetszett, nem tudtam, hogyan kellene neki kezdenem a konkrét tervek kieszelésébe. Az eszmefuttatásomnak azonban hamar véget vethettem, mivel a weboldalon találtam egy listát, ami segít a haladásban.

A szájt tanácsa szerint első lépésként azt kell eldönteni, hogy milyen színeket szeretnék látni a fürdőszobában. Nem szeretem a halvány, erőtlen színeket, így abban biztos voltam, hogy nem egy pasztellszín lesz a nyerő. A lakás többi részének átalakítására nincs anyagi keretem, azok pedig elég hóka színekben pompáznak. Korábban az volt a beidegződésem, hogy minden helyiség kell hogy passzoljon egymáshoz, azonban az internetes ötleteknek köszönhetően úgy érzem, hogy ettől most el tudok kicsit rugaszkodni. A színem valószínűleg a tengerkék lesz, hogy a jövendőbeli albérlők nyaralásként élhessék meg az otthonlétet is.

Második lépésként a csempéről és a padlólapról kell dönteni. A fürdőszoba ötletek képekkel, nagy fantáziát adtak nekem is, nagyjából sikerült elképzelni az új fürdőszobát. A padlólapot fehérnek álmodtam meg, mivel az optikailag nagyobb hatásúvá teszi a teret, világosabbá a helyiséget, valamint jobban bírják a terhelést, tehát kevésbé tűnnek fel rajta a kopottság jelei. Ezek számomra fontos szempontok, mivel nem szeretnék új csempére költeni még jó ideig.

Természetesen szeretném, ha a csempében is feltűnne a tengerkék, így a fali csempe nem teljesen fehér lesz, szeretném feldobni kék mozaikokkal. Továbbá a tengerkék szín visszaköszönhet majd a szappantartóban, zuhanyzófüggönyben és a hasonló szükséges kellékekben.

A vizesblokkról való döntés a tervezés harmadik fázisa. Bár nem túlságosan nagy a fürdőszoba, úgy szeretném, hogy legyen fürdőkád. A relaxálás szerintem nagyon fontos, emiatt az nem maradhat ki. Ennek értelmében zuhanykabin nem lesz, hiszen ha a fürdőkád el van kerítve egy zuhanyzófüggönnyel, akkor nyugodtan lehet zuhanyozni is benne. Saját elvárásaimat ismerve, én biztos nem vennék ki egy olyan lakást, ahol nincs fürdőkád, szóval csak jól jöhet majd az a kád.

Negyedik lépésként a mosdót kell kiválasztani. Jó kérdés, hogy szimpla vagy dupla mosdót szereltessek be. Preferálnám a duplát, csak persze nem biztos, hogy egy párnak fogom kiadni a lakást, lehet egy egyedülálló személynek, akinek csak útban lesz a másik mosdó. Ezt nem lehet előre kiszámítani, de szerintem a duplánál fogok maradni, mivel eddig olyat csak a filmekben láttam, és nagyon megtetszett. Amúgy ez biztos nem jutott volna magamtól eszembe, hogy dupla mosdókagylót vásároljak, még jó, hogy megtaláltam ezt az internetes oldalt.

A weblap ötödik pontja a WC-csésze. Sajnos a lakás kialakítása miatt nem lehet külön helyiségben a WC, pedig azt jobban kedvelem. De megteszek majd mindent, hogy minél kevesebb vizet zavarjon a WC, így a falba épített tartályú, falra szerelt csészét fogok választani.

A hatodik pontban a csaptelepekről ejt szót a cikk, amiben kiemelik, hogy a mosdó típusához kell hogy illeszkedjen a csap is, tehát az éles vonalvezetésű mosdóhoz ilyen formájú csapott kell választani. Azért emeltem ki ezt a stílust, mert nekem ez tetszik a legjobban, tehát ezt fogom keresni a boltokban is.

A fűtőtestek terén egy nagyon érdekes megoldásra hívták fel a figyelmem az oldal szerkesztői, mivel eddig sosem hallottam a törölközőszárító radiátorról, ami szerintem egy kifejezetten praktikus megoldás. Jó érzés lehet télen levenni a meleg törölközőt a radiátorról és azzal szárazra törölni a tested. Ez nagyon szeretném, ha az én itthoni fürdőszobámban is lenne, csudajó dolognak tűnik.

Az utolsó nagyobb lélegzetű rész a szekrények kiválasztása. Ezekből olyat kell vásárolni, amik elegendő helyet biztosítanak ahhoz, hogy a törölközőktől a hajszárítóig minden elférjen bennük. Nem bánnám, ha találnék valami tengerkék mintás bútort, de ehhez valószínűleg kell egy kicsit kutakodni majd. Ami még fontos, hogy lehetőleg legalább egy szekrény ajtaján legyen tükör is, mivel minden fürdőszobában helyet kell biztosítani egy nagyobb tükörnek is.

A kilencedik, utolsó apró lépésként a kiegészítők megvásárlása került kiemelésre. Erről nem sokat kell gondolkodnom, mert, ahogy már említettem, az elképzelésem szerint a tengerkék tárgyakból minden jöhet, nyilvánvalóan az ízlés határain belül.

Természetesen ezek átgondolása után jön majd csak a java, az igazán kemény meló. De jó tudni, hogy elméletben minden összeállt már. Csak egy remek szakember felkutatása, valamint a tárgyak megvásárlása várat még magára.

A lelki szemeim előtt már látom, hogy micsoda gyönyörű fürdőszobába fektettem be. Kicsit kezdem irigyelni az első albérlőmet, hogy ilyen fürdőszobába fog minden reggel besétálni. Sajnos arra nincs pénzem, hogy a sajátomat is átalakítsam, pedig most megjött hozzá a kedvem.