Érdemes-e ingatlanba fektetni, ha az energiatanúsítvánnyal is számolnunk kell?

Egyre többen fektetik ingatlanba a pénzüket. Ez mostanában nagyon megy, de ki tudja, hogy 10 év múlva is megéri-e? Ki tudja, hogy nem fog-e az állam esetleg beleavatkozni az ingatlan piacba és vajon ennyire kifizetődő lesz akkor is a befektetés? Inkább fektessünk arany és ezüst ékszerekbe vajon? Azt, hogy mit hoz a jövő, sosem lehet tudni. Én úgy gondolom, hogy a lehetőséget addig kell megfogni, amíg van. Később ugyanis nem mindig azt bánjuk meg, amit nem tettünk meg, hanem azt, amit megtettünk, de hiba volt. A kis hangot a fejünkben mindig el kell hallgattatni. Amikor ingatlant vásárolunk, szükséges elkérni és átnézni az ingatlan energetikai tanúsítványát. Ennek az előállítása a mai világban nem nagy kunszt, mégis fontos, és azonkívül törvény teszi kötelezővé. A 2012-es januárban érvénybe lépett törvény szerint mind a régi és mind az új építésű házaknál kötelező ezt a tanúsítványt kiállítani, amely megmutatja a lakás energetikai állapotát és az esetlegesen szükséges, vagy javasolt felújítandókat. Ez azért fontos, mert a kötelező érvényű felújításokat majd nekünk kell elvégezni, és ez plusz pénz, valamint a javasolt felújítandókat is érdemes megcsinálni, hiszen így majd többért tudjuk kiadni ugyanazon lakásunkat. Az energetikai tanúsítvány 10 évre szól, tehát ha megcsináljuk, egy ideig nem kell foglalkozni vele. Viszont, ha esetleg olyan ingatlant vásárolunk, amelynek már van energiatanúsítványa, akkor mindenképp nézzük meg, hogy mikor jár le. És ezt az időpontot véssük is fel a naptárba, hiszen az okos telefonok naptárjába már több évre előre fel lehet vésni az ilyesmit.

Az energiatanúsítvány ára egyébként nem kerül sokba. Legalábbis nem olyan sokba, mint azt gondoljuk. Az ár függ attól, hogy lakásról, vagy családi házról van-e szó, illetve hogy mégis hány négyzetméteres az épület. Ha egy kis 30 m2-es lakásról van szó, akkor az összeg 13 990 forint is lehet, akciósan. De ha egy nagy, 300 m2-es családi házról van szó, akkor ez az összeg 29 990 forintig is felmehet. De ez a két véglet! Ezen két összeg közé kell belőni ingatlanunk e-tanúsítvány árát.

Érdemes az e-tanusitas.eu oldalán érdeklődni az energiatanúsítvány  felől, hiszen 12-24 óra alatt elkészítik ezt a tanúsítást, és energetikai kalkulátorral otthon is gyorsan kiszámíthatjuk, hogy körülbelül milyen besorolásra számíthatunk. A 24 órán belüli elkészítéshez még felárt sem kérnek. Kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb kézbesítést. Lehet kérni elektronikusan, tehát e-mailbe kiküldik, és futárszolgálattal is ki tudják szállítani akár a munkahelyünkre, akár otthonunkba. Mindkét esetben adnak elektronikus számlát, amelynek segítségével csökkenthetjük a SZJA nagyságát, amelyet az eladott ingatlan után kell fizetni. Egy Ingatlan Kisokossal is megajándékoz a cég, ha tőlük vásárolsz, amelyben rengeteg hasznos információ lelhető fel. Na és a legjobb dolog, ami viszi a pálmát, minden héten kisorsolnak 2 db Cinema City jegyet, amely Magyarország bármely pontján felhasználható. Én imádok moziba járni, remélem ti is! A nyerési esély elég nagy! Egyszóval tehát mindenkinek ajánlom, hogy minél hamarabb szerezze be az energetikai tanúsítványt, és csak olyan házat vásároljon, amelynek a tulaja tud energetikai tanúsítványt adni. Ne halogassuk a dolgot, ne hagyjuk későbbre, mert ha elfelejtkezünk róla, komoly bajba kerülhetünk! Minden jót kívánok az eladóknak és vevőknek!