Megéri még befektetni vagy már hanyatló üzletág?

Amikor 18 évesen ott áll az ember, hogy válasszon egy felsőoktatási egységet, és egy szakirányt, hogy mivel is szeretne élet hátralevő részben foglalkozni, rettentő sokáig, alaposan átgondolja. Egy pénzügy és számviteli végzettséggel, némi üzleti vénával nem lő mellé soha az ember. Rendkívül sok helyen várják a friss diplomával és már tapasztalattal rendelkező embereket. Még izgalmakat is takarhat egy- egy gazdasági terület, a kockázat elemzés minden válfaja. Mivel a szüleim is a pénzügy területén dolgoznak és látom, hogy ez milyen járható út, szinte gondolkodás nélkül választottam én is ezt a szakirányt. Az évek teltek és a tanulmányaim, jegyeim is jól alakultak.  De eljött az idő a szakdolgozat témájának megválasztására, mindenképpen egy összehasonlító, elemző témát szerettem volna találni, mert erről biztosra vettem, hogy elegendő terjedelmű szakdolgozatot tudok megírni.

Témám pedig:

gázpalack ár piaci változása a rendszerváltozás után.

gázpalack ár

Az alap tézisem az volt, hogy az évek múlásával az árak, az egyre felhíguló, illetve egyéb szolgáltatást, alternatívát nyújtó készülékek léptek a helyére, és ez által a gázpalackok ára, lejjebb kellett, hogy menjen. Akár gondolok itt a gáztűzhelyekre, melyeket bekötéssel használják, villanytűzhelyek megjelenése, ami a 20. században kezdte meg térhódítását. Vagy a mikrók praktikusságára, hogy könnyen, egyszerűen tudnak az emberek meleg ételekhez, kávéhoz, teához jutni általuk. Mindezek az alternatív melegítési módszerek, nagyban befolyásolták a gázpalack árát. Ezekhez a körülmények, mind a technika fejlődése kellett, hogy a házakat olyan szisztéma szerint építsék, hogy gázcső felállással rendelkezzenek, vagy éppen az áramforrás legyen a közelben, és a megnövekedett fogyasztást bírja a rendszer.  A gázpalackok mellett szól, mindezek a technikai modernizációk ellenére is a mobilitása. Akármerre vihetők a lakás bármely pontján felállíthatók, attól függően hol helyezkedik el a konyha, és hogy töltöttségétől függően, annyit kell érte fizetni, mint amennyit elhasznál, ki lehet kalkulálni, hogy egy – egy gázpalack ára mennyi is lesz, ez egy biztos pont a lakások költségvetésében.

Különböző nagyságú, kilójú gázpalackok léteznek, a legnépszerűbbek a 11,5 kg s és a 23 kg-s kiszerelések, ezek ára természetesen méretükből adódóan eltérő, a nagyon kilogrammú többet kóstál. Egy normál háztartás főzési igényét teljesen kielégíti a 11,5 kg-s gázpalack, melynek ára 4900 Ft. körül  mozog, ez tekinthető az átlagos fogyasztási árnak. Nagy szerencse, ha az ember ki tud fogni olyan cserével foglalkozó vállalatot, céget, akik a gázpalack árát, már úgy tünteti fel, hogy már szállítás, kiszállási díj is benne van. Ezen palackokat, nem csak a lakásban tudják használni, de kerti sütögetések bográcsok, vagy kerti gázzal működtetett grillezők működtetésénél is nagyon hasznosak tudnak lenni. A nagyobb kilogrammú 23 kg-s palackok már ipari méretűnek számítanak, lángososok vagy kifőzdések alkalmazzák, akiknél fontos, mobilitás és hogy ne kelljen mindig cseréhez folyamodniuk. Nyugodt szívvel használhatják a normál háztartások is, bár nekik tényleg sokáig elég lenne a benne található ház mennyisége. Ennek a nagyobb gázpalacknak a fogyasztói ára 9500 Forint körül mozog, mely igen jónak számít.  Ennél a nagyságnál is fontos, hogy a gázpalack cserélő cég, megbízható, gyors legyen és hogy a kényelmesség, praktikum miatt házhoz érkezzen.  Erre egy külön üzletág épült, akik előzetes telefonbeszélgetés alkalmával, leegyeztetett időpontban megérkeznek a palack cseréjére. A gázpalack árai megtalálhatóak a honlapukon, így könnyen összehasonlítható és tud az ember kalkulálni azzal, hogy mire készüljön. Ez is egy előnye a gázpalacknak, hogy mindig tudja az ember, hogy az aktuális egy palacknyi fogyasztása mennyibe is fog kerülni.

 

Még mindig megéri gázpalack forgalmazásába fogni, mivel a más alternatív főzési módok, még nem tudták kiszorítani. Sokféle területen felhasználható, mivel teljesen mobil, és oda helyezi, és akkor használja, annyit ameddig a palack tartalma kitart.  A gázpalack árak a piaci viszonyhoz képest, felveszi a versenyt az áram és a gáz árakkal. Ha pedig egyéb szolgáltatást tud kifogni mellé az ember, hogy házhoz érkeznek, illetve, némi akciókat kifoghat az ember.

Tehát még mindig megéri a palackokkal foglalkozni, mivel a gázpalackok ára, megfizethető, a cégek számára pedig jövedelmező- hangzott szakdolgozatom végkifejlete.