Napelemre pályázunk a munkahelyemen

Egy befektetési cégnél dolgozom, ahol nagyon figyelünk a környezettudatosságra. A cég minden alkalmazottat bátorít, hogy használjon kevesebb műanyagot, áramot és vizet. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, a konyhában még kis komposztgyűjtőt is tartunk. Jó érzés ilyen helyre munkába járni nap mint nap, mert úgy érzem, az értékeim megegyeznek a cégével. A környezettudatos életmód pedig nekem is nagyon fontos. Úgy gondolom, mindent meg kell tennünk a Földünkért, amit csak tudunk, még akkor is, ha ez eleinte költségesnek, vagy kényelmetlennek tűnik. Olyan ez, mint egy befektetés. Hiszen a zöld életmód kifizetődik. És mi is lehetne nagyon jutalom, mint a természet.

A férjem, aki pályázatírással foglalkozik, adta tudtomra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium EU-s forrásból pályázatot hirdet napelemes rendszer telepítésére kis- és középvállalkozások számára. Nagyon megörültem a hírnek, és szóltam is a főnökömnek, akiről tudtam, hogy kapni fog az alkalmon. Nagyon tetszett neki a napelem pályázat, mivel így nem csak a saját fogyasztásunkon tudnánk spórolni, de a munkahelyet is sokkal környezetkímélőbbé tehetnénk. Azt mondta, rögtön utánanéz a feltételeknek, és ha mindent rendben talál, gondoskodik arról, hogy pályázzon a cég.

Persze én már egy lépéssel előtte jártam, már otthon a férjemmel megnéztük a pályázás feltételeit, és úgy tűnt, hogy minden követelménynek megfelel a cégünk. Már csak meg kellett írni a pályázatot, de szerencsére ebben a férjem tudott a segítségünkre lenni. Jelenleg úgy tűnik, nagy esélyünk van a napelem pályázat elnyerésére.

Egyszerűen jó érzés olyan helyen dolgozni, ami modern és környezettudatos. Erre akkor jöttem rá, amikor múlt hónapban meglátogattam a húgomat Münchenben, aki egy jogi cégnél dolgozik. Megmutatta a munkahelyét is, ami az itthoni irodákhoz képest olyan, mintha egy sci-firől mintázták volna. A legmodernebb számítógépek és bútorok, minimalizmus, tisztaság. És persze a környezettudatosság is szempont, legalább annyira, mint az én munkahelyemen. Mikor elmeséltem neki, hogy pályázunk napelemekre, bólogatott. Ők is azt használják. Németországban ez nagyon elterjedt. Ott nagyon komolyan veszik a fenntarthatóságot. Furcsa, hogy úgy érzem, nálunk az én munkahelyem kivételnek számít, de azt hiszem, egyre jobb lesz a helyzet. Ez a pályázat nagy lehetőség most a vállalkozásoknak. Büszke vagyok rá, hogy egy olyan vállalatnál dolgozom, ami halad a korral, és felveheti a versenyt egy modern, nyugati céggel.