A villamoshálózat tervezőnek a minőségi munka is befektetés

Nagyon sok szakember van, aki nem törődik azzal, hogy a brandépítés, az ügyfelekkel való törődés és a megjelenés is olyan tényezők, amik nem azért vannak, hogy jól kihagyjuk őket, hanem azért, hogy profitáljunk belőlük. Egy műszaki ember különösen sokszor nem veszi figyelembe, hogy munkáját általában nem mérnöki oldalról közelíti meg a megrendelő, hanem emberi szempontból. Ez azt jelenti, hogy a kedvesség, pontosság, megbízhatóság igenis egy jó befektetés. Erre, hogy egy példát találjak, most épp elektromos tervezőket kerestem, akiknél ez megvalósul, és akikhez akár mi is megpróbálhatunk hasonulni.

Sok elektromos tervező, villamosmérnök vagy energetikai szakember hagyja úgy ott az iskolapadot, hogy rengeteg elméleti tudást szívott magába, megtanulta, hogy a különböző vezetékeket hogyan kell vezetni, és esetleg a matematikai tudása is olyan biztos, hogy egy új helyzetben is megállná a helyét. Nagyon kevesen tanulnak azonban arról, hogy hogyan kell a munkájukra a megfelelő, projekt központú szemlélettel hozzáállni.

Egy mérnök számára ugyanis a befektetés nem csak azt jelenti, hogy elvégzi a munkáját, a szabványoknak megfelelő minőségben, és megkapja érte a pénzt, mivel ez több szempontból se kifizetődő a való életben. Ezen a weboldalon például olyan villamoshálózat tervezővel találkozhatunk, aki már a honlapján is összefoglalja, a munkára felkérés előtt, hogy milyen egyéb értékek tehetnek hozzá az ember munkájához a valódi, kemény szakmai részen kívül.

Egy nagyon fontos dolog, ami már önmagában is befektetésnek tekinthető, az az ügyfélközpontúság. A legtöbb tervezési feladatban ugyanis mindig előállhat az a helyzet, hogy az ügyfél nem megfelelően vázolja fel az igényeit, vagy menetközben változnak azok. Ilyenkor, ha mi egy hiányos kezdeti specifikációval dolgozunk (mint ahogy arról az egyetem után tökéletesen gondolhatnánk, hogy jogos: a kezdeti elektromos tervek megvannak, miért változtatnánk rajtunk?), akkor előbb-utóbb arra fogunk ébredni, hogy a munkánk már senkinek se kell. Ennél sokkal fontosabb, hogy az ügyfélre mindig odafigyeljünk: hallgassuk meg újra és újra az elképzeléseit, legyünk alaposak, folyamatosan avassuk be őt a tervezés lépéseibe, és mindent vázoljunk fel neki mi is. Ez nem olyan tudás, ami a szakkönyvekbe le van írva, és egészen biztosan hatalmas áldozat részünkről, hogyha ahhoz akarunk viszonyítani, hogy milyen lenne egyszerűen villamos hálózatot tervezni, bekötni a vezetékeket, és átadni. Ki fog derülni azonban, hogy mindez jó befektetés is.

Másik fontos dolog lehet a pontosság, a precizitás, mely a legtöbb ember véleményétől eltérően nem öncélú dolog. Ennek is az a legfontosabb szerepe, hogy az ügyfél boldognak és elégedettnek érezze magát a munka végeztével, és ezzel elégjük, hogy legközelebb is minket válasszon, ha arról van szó – sőt, a legszerencsésebb eset az, hogyha tovább ajánl minket ismerőseinek. Ez azonban nem történhet meg akkor, hogyha nem teljesül az, hogy az időpontok betartásával dolgozunk, mivel a szakmai oldaltól eltekintve ő ekkor csak annyit fog látni, hogy nem fejeztünk be semmit időre, és ez fog benne megmaradni. Mindezzel pedig egy nagyszerű befektetési lehetőséget szalasztott el az elektromos tervező, hisz így semmi esélye sincs arra, hogy tovább legyen ajánlva.

Az ilyen befektetések, a jó minőségű, extra munka az, ami később megnyithatja az utat a nagyobb projektek előtt. Ha már felhoztuk példának, akkor az előbb említett weboldalon láthatjuk, hogy a precíz munka előfeltétele a nagyobb üzemekben, kórházakban, lakóparkokban végzett nagyszabású munkákban való részvételnek. Ha nem akarunk világ életünkben csak családi hálózatok elektromos rajzain dolgozni, akkor mindenképpen megéri a kis plusz befektetést a legjobb szakemberek tulajdonságainak átvétele, és így az ajánlatok gyűjtése.

Még egyetlen elem van, amiről nem beszéltem a befektetések kapcsán, mivel elsőre ez áll a legtávolabb tőle – a szabványok betartása. Hisz egy olyan veszélyes munkában, mint az elektromos hálózatok tervezése, szinte magától értetődő, hogy minden szabványt be kell tartani, ellenkező esetben komoly balesetekért lehetünk felelősek. Ugye? Hát, sajnos ez még manapság se mindenkinek egyértelmű, és vannak, akik úgy gondolkodnak, hogy amíg az ő általuk helyesnek gondolt, kicsit egyszerű megoldás működik, semmi baj nem lehet. Őket azonban biztosíthatjuk, ha valami történik, és megtalálják, hogy ők voltak azok, akik áthágták a szabvány előírásait, szinte biztos, hogy többet nem lesz ügyfelük. A rendes munka tehát itt is egy befektetés, amit azért még akár azt is mondom, hogy kicsit kötelezőbb is megtenni, mint a többit.

elektromos tervezőAz elektromos tervezőknél biztosra láthattuk, hogy a befektetések nagyon fontosak lehetnek – de nem így van ez talán minden más szakmára is? Azt tudom ajánlani mindenkinek, aki a munkahelyére megy be, hogy mindenre, amit elvégez, úgy gondoljon, hogy 10 év múlva meghatározhatja a hírnevét és a fizetését.